Raamfolie aanbrengen en verwijderen: wat moet je weten?

Raamfolie is ideaal om je ramen op een mooie manier te decoreren, meer privacy te creëren en het daglicht in je woning te behouden. Er zijn natuurlijk meerdere soorten raamfolies en niet elke soort raamfolie heeft in de basis dezelfde kenmerken. Wanneer je raamfolie wilt kopen, dan is het goed om vooral ook te letten op de wijze van aanbrengen en verwijderen. Is het voor jou bijvoorbeeld belangrijk dat de raamfolie makkelijk en snel kan worden verwijderd of verwisseld? Dan wil je andere keuzes maken dan wanneer je de komende jaren juist geen omkijken wilt hebben naar de raamfolie.

Het verschil tussen statische raamfolie en permanente raamfolie

Een belangrijk eerste verschil om op te letten is het verschil tussen statische raamfolie en permanente raamfolie. Statische raamfolie hecht aan het raam door middel van elektrische lading. Dit betekent dat je de raamfolie, wanneer nodig, zo van het raam af kunt pakken. Dit is niet het geval bij permanente raamfolie, die aan het raam hecht door de aanwezigheid van een laagje lijm op de folie. Uiteraard is deze raamfolie ook van het raam te verwijderen, maar dit kost wat meer tijd. Ga je voor een optimale hechting, dan is permanente raamfolie dus de juiste keuze. Wil je de raamfolie in een seconde tijd kunnen verwijderen? Dan kies je voor statische raamfolie.

Mogelijkheid tot het hergebruiken van raamfolie

In bepaalde gevallen is het zo dat je de raamfolie wilt kunnen hergebruiken. Dit kan het geval zijn wanneer je vaker verhuist, maar dit kan ook het geval zijn als je de raamfolie in de decembermaand wilt vervangen voor een leuke kerstraamfolie, bijvoorbeeld. Alleen statische raamfolie is herbruikbaar. Deze kun je van het raam afhalen, veilig opbergen en later weer opnieuw op het raam aanbrengen. De permanente raamfolies, voorzien van een laag lijm, kunnen maar eenmalig worden gebruikt.

Eenvoudig aanbrengen van raamfolie

Het aanbrengen van de raamfolie werkt ook in beide gevallen anders. Voor statische raamfolie geldt dat je deze eenvoudig tegen het raam aan kunt houden, waarna het raam de folie als het ware naar zich toe trekt. Dit heeft te maken met het ‘statische’ kenmerk. Zit de raamfolie scheef, dan kun je deze makkelijk verwijderen en opnieuw beginnen. Voor het aanbrengen van raamfolie met laag lijm hanteer je een andere werkwijze. Daarbij is het goed om de ruit nat te maken, zodat je de raamfolie nog kunt verschuiven tot de juiste positie. Als deze raamfolie eenmaal aan het raam is gehecht, kun je deze niet meer verplaatsen. In de meeste gevallen krijg je plakinstructies mee geleverd met je bestelling.

Raamfolie verwijderen zonder schade aan de ruit

Natuurlijk is het belangrijk dat raamfolie ook weer verwijderd kan worden zonder schade aan de ruit. Dit is uiteraard bij allebei de varianten mogelijk, maar ook dit werkt wel anders. Statische raamfolie kun je gewoon van het raam af pakken, waarna er niets meer van te zien is op het raam. Raamfolie met laag lijm kan het best wat opgewarmd worden met een föhn om het verwijderen makkelijker te maken. Blijven er wat lijmrestjes achter op het raam? Dan kun je deze voorzichtig verwijderen met behulp van een glaskrabber.

 

Andere berichten uit deze categorie

Zo verhoog je de waarde van je woning

Lees dit artikel

Trends in laminaatvloeren voor 2024: wat zijn de populairste stijlen?

Lees dit artikel

Badkamerstijlen voor jouw kleine badkamer

Lees dit artikel