De laatste jaren is er meer en meer interesse gekomen voor Rots en Water training. Maar wanneer je er pas net van hebt gehoord, zit je waarschijnlijk nog met veel vragen.
Bij deze nemen we alle onduidelijkheden weg en leggen we je tot in detail uit wat deze vorm van training precies inhoudt.
Waaruit bestaat Rots en Water training?
Rots en Water training is in de basis een vorm van psychofysieke weerbaarheidstraining. Het legt de nadruk op bewustwording van onder andere je eigen:
- Krachten
- Kwaliteiten
- Vermogen om samen te werken
De Rots en Water training is al met al een combinatie van verschillende onderdelen die samen een complete, unieke leerervaring opleveren. Zo moet je bij deze training denken aan:
- Fysieke oefeningen (bijv. stoeispelen en (rollen)spelen)
- momenten van zelfreflectie
- psychologische educatie
Het idee is dat deze aanpak de sociale en emotionele vaardigheden van voornamelijk (jonge) kinderen gaat verbeteren. Tegelijkertijd is het ook in staat om het dopamineniveau te beïnvloeden, wat weer zorgt voor een betere gemoedstoestand en een versterkte regulatie van motivatie.
Hierdoor voelen zij zich meer betrokken en gemotiveerd om deel te nemen aan de training.
Het doel van Rots en Water training
Het doel van Rots en Water training is dan dus ook om op verschillende fundamentele vlakken een duidelijke stap vooruit te zetten. De bouwstenen van Rots en Water training zijn dan ook vooruitgang op het gebied van:
#1: Zelfreflectie
Zelfreflectie is een fundamenteel onderdeel van de Rots en Water training. Als leerling word je aangemoedigd om je gedrag, gedachten en emoties te observeren. Hierdoor ontstaat er meer bewustwording van de effecten van je acties op jezelf en op anderen. Door te reflecteren op hun reacties en keuzes ontwikkelen ze meer zelfinzicht en zelfkennis. Deze vaardigheid gaat bijzonder zinvol zijn in sociale situaties en bij het maken van doordachte beslissingen in het dagelijks leven.
#2: Zelfbeheersing en reguleren van emoties
Ook zelfbeheersing en het reguleren van emoties zijn cruciaal in de Rots en Water training. Als leerling leer je om in verschillende situaties kalm te blijven en je gedrag aan te passen aan de omstandigheden.
Een belangrijk onderdeel hiervan is het ontwikkelen van ‘coping skills’. Hierdoor zijn ze in staat beter om te gaan met stress en emotionele uitdagingen.
Een kind dat hoog scoort op het gebied van zelfbeheersing, heeft een veel grotere kans op positieve sociale interacties en voorkomt bovendien nagenoeg altijd conflicten.
#3: Zelfvertrouwen
Een derde bouwsteen van de Rots en Water training is het opbouwen van zelfvertrouwen. Een leerling wordt gestimuleerd om te geloven in hun eigen kracht en mogelijkheden. Door uitdagingen aan te gaan en deze succesvol af te ronden, verbeteren ze hun doorzettingsvermogen en de manier waarop ze naar zichzelf kijken (hun zelfwaardering).
Dit vertrouwen stelt hen in staat om beter om te gaan met tegenslagen en risico’s te nemen in sociale interacties. Al met al is een actievere, positievere rol in hun directe omgeving hiervan het resultaat.
Waarom de Rots en Water training zo effectief is
Dit trainingsprogramma heeft door de jaren heen niet voor niets een zeer positieve reputatie weten op te bouwen. Dit heeft alles te maken met de belangrijkste, positieve punten:
Psychofysieke benadering: Door fysieke oefeningen te combineren met mentale reflectie, ontstaat er een holistische leerervaring. Hierdoor ontwikkelt men tegelijkertijd cruciale fysieke én emotionele vaardigheden. Al met al versterkt dit de mentale leerprocessen en leidt het tot diepere inzichten.
Praktische, sociale interactie: Verder gaan leerlingen dus samen oefenen en reflecteren, waardoor ze elkaar beter leren kennen, empathie ontwikkelen en meer begrip voor elkaar hebben. Deze sociale verbindingen zijn enorm behulpzaam voor hun emotionele ontwikkeling. Leerlingen voelen zich minder alleen en gaan beter om met sociale druk.
Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek: De Rots en Water training is evidence-based. Met andere woorden; De effectiviteit is aangetoond door wetenschappelijk onderzoek. De combinatie van praktische oefeningen en theoretische inzichten zorgt ervoor dat leerlingen nieuwe dingen leren én deze ook kunnen toepassen in realistische situaties.
Zo is de Rots en Water trainingsmethodiek absoluut veelbelovend en lijkt het zeker voor kinderen een waardevolle investering te zijn in hun persoonlijke toekomst!